Shetlandnieuws 2020

14-08-2020:

Vandaag deelgenomen aan de corona keuring in Kapel-Avezaath, hierbij de resultaten van onze pony’s en van diverse nakomelingen van Fanity v. Stal Marhé.
Onze Larissa (v. Fanity) was rijk in conditie, en inmiddels net drachtig gescand van haar eerste veulentje waardoor we haar niet veel hadden kunnen terugnemen.
Ondanks haar royale voorkomen werd ze opgenomen met een stokmaat van 90 cm, en kreeg een bovenbalk score van 80-75 met een vlotte 2e premie.

Hierna was de beurt aan Nikki (v. Jupilair), we vonden dat ze mooi ontwikkeld was en dit werd bevestigd door de overtuigend behaalde enterpremie.
Mooi resultaat voor een nakomeling van de palomino topper Jupilair v. Stal v.d. Valkenhof.

 

Vervolgens waren de pony’s van Hans van Nuland aan de beurt, zijn vierjarige merrie Kiss (v. Fanity) wist overtuigend een 1ste premie te behalen.
Stalgenootje Lizzy v.d. Kasteeldijk (v. Fanity) had haar eerste veulentje aan de voet, waardoor de conditie niet optimaal was maar desondanks een dikke 2e premie (75-80) wist te behalen. De kers op taart is toch wel ons fokproduct Livana v. Stal Marhé welke wij als veulen verkocht hebben aan Hans, ze scoorde hoge ogen (en punten 85-80) met een felbegeerde 1ste premie.
Tot slot ontvingen we het bericht dat een driejarige Fanity van Familie van Haaften ook was opgenomen in het stamboek en een tweede premie had behaald.
Super mooie resultaten voor onze bruinbonte topper Fanity v. Stal Marhé !!

06-06-2020:   ( Olivia )

Na de laatste horror bevalling van Kaatje, zat de schrik en angst er goed in.
Uiteraard houden we iedere dag de dragende merries goed in de gaten.

Ochtend's in de wei was er nog geen enkel teken dat er nieuw leven zou komen, en rond de middag begon onze Fenna een vol uier te krijgen met de was eraan.
Avonds om half 10 werd ze zeer onrustig, en kon het in onze ogen niet lang meer duren.
Na een marathon te hebben gelopen werd om half twaalf een prachtig bruin merrieveulen geboren, genaamd Olivia.
Inmiddels is ze opgedroogd, en zijn we zeer content met het eindresultaat.
Er staat een echt veulen met veel oprichting, prachtig hoofdje en goed beenwerk, de combinatie is geslaagd en ditmaal het juiste geslacht.
 
 
Moeder Fenna en vader Fanity zijn in hetzelfde jaar geboren bij ons.
En hebben nu samen een veulen.
Beide hebben als vader Vanity v.d. Buxushof.
12,89 % inteelt. Missie geslaagd !!
 
                       Vader: Fanity van Stal Marhé                             
Olivia van Stal Marhé
                       Moeder: Fenna van Stal Marhé

 

Hierdoor kunnen we het veulenseizoen toch enigzins opgeheven afsluiten, en hopen volgend jaar op meer geluk.

Inmiddels zijn de eerste merries ook de drie weken door, en zullen we binnenkort een koppeltje gaan scannen.

De keuringen staan dit jaar op een laag pitje, dus alleen nakomelingen van hengsten welke in het fokplan zitten zullen we gaan tonen.
06-05-2020:
 
Na ruim tien dagen te hebben overgedragen begon Kaatje gisterenmiddag met haar bevalling, aangezien het een merrie is welke voor de eerste keer moest veulenen waren we enigzins gereserveerd omdat we in het verleden vaker problemen hebben gehad met merries welke voor de eerste keer moesten bevallen.
Binnen 5 minuten kwam de pootjesblaas, en toen bleef het rustig. Inmiddels was de dierenarts ook gearriveerd, en samen hebben we nog vijf minuten afgewacht.
 
We vonden het tijd worden om de merrie op te voelen, in eerste instantie voelde alles normaal aan. twee beentjes en een snuitje.
Wel was ze behoorlijk nauw, en wilde we haar de rust gunnen om zich voor te bereiden op haar eerste veulen.
Maar nog kwam er niets, toen werd het tijd om in te grijpen maar het hoofdje bleef uiteindelijk iedere keer achter en opvoelen was bijna geen optie meer.
Na bijna een uur bezig te zijn geweest, een 2e dierenarts met spoed ingeschakeld welke uiteindelijk samen ook een uur aan het "vechten" zijn geweest om de verlossing te realiseren.
De conclusie van beide dierenarts was dat het veulen er in geen mogenlijkheid af kon, de enigste optie was om Kaatje verdere pijn te besparen om haar te laten inslapen waar we uiteindelijk ook voor hebben gekozen. Wat een horror bevalling is dit geweest, Kaatje heeft rust en wij gaan dit langzaam proberen een plekje te geven.....
 

24-04-2020:   ( Tomahawk )

Het dekseizoen kan beginnen ...

De drie heren zijn er klaar voor, inderdaad we hebben er onverwachts een hengst erbij. We waren sinds vorig jaar op zoek naar een minihengst met ander bloed, hadden links en rechts wat lijntjes uitgegooid totdat afgelopen woensdag Reinanda Haverkamp belde met de mededeling dat Tomahawk v. Stal Buck’s Hoeve beschikbaar kwam. 

De beslissing was vlug gemaakt, dit lijntje kon binnengehaald worden. 

Moeder is de drievoudig hengstenmoeder Natalie v.h. Wald, een kroon preferente minimerrie van 85cm welke meerdere malen is bekroond met een 1ste premie en diverse kampioenschappen heeft behaald. Voor het vaderschap tekende de welbekende bruinbonte 1e premie kleine maats kampioenshengst Larsto v.d. Berkenhoeve, vader van meerdere goedgekeurde zonen o.a. Spanker en Tomahawk, Velvet, Vesper en Nationaal Kampioen Winningmood.  Mede door zijn sublieme afstamming , hoogte maat (84cm) en witte staart- en manen denken wij aan Tomahawk v. Stal Buck’s Hoeve een interessante hengst erbij te hebben.

Tomahawk, Jupilair en Fanity zijn beschikbaar voor derden.

24-04-2020:    ( Olympus )

Het eerste veulen van 2020 is een feit !!

Ook bij ons is het eerste veulen inmiddels geboren, Fuchsia heeft het spits afgebeten en ruim een week voor de tijd geveulend.

Midden in de nacht was daar na een snelle bevalling, een mooi getekend bruinbont hengstveulen van onze Fanity.

 

Olympus maakt het uitstekend, en geniet van het prachtige weer.

Nu is het wachten op Kaatje, welke is uitgeteld.


Door dit prachtige lente weer, zal het dek seizoen ook gestart worden: Fanity en Jupilair staan te popelen.

 

12-01-2020:

Hengstenkeuring 2019/2020:

We hadden zowel op 4 en 7 december een jonge hengst welke mocht deelnemen aan de hengstenkeuring, woensdag mocht onze minihengst Lorenzo v. Stal Marhé zijn opwachting maken en werd opgenomen in het stamboek met een bovenbalk score van 80/70, en een hoogte maat van 85 cm en de kleur valk.

Lorenzo was helaas niet helemaal rad tijdens zijn presentatie, en kwam niet in aanmerking voor de 2e bezichtiging.
Aangezien we veel vertrouwen hadden in de hengst, en een juryrapport met goede scores ontvingen hebben we hem aangemeld voor de herkeuring op 10 januari jl.

Helaas was hij niet in staat hieraan deel te nemen, aangezien zijn blessure nog niet hersteld was.
Lorenzo gaat nog een jaar in opfok, en zal waarschijnlijk eind 2020 opnieuw zijn opwachting maken.

Zaterdag was het de beurt aan de midden- en grote maat hengsten, deze dag mocht Libero v. Stal Marhé  zijn opwachting maken. Als veulen is hij de opfok in gegaan bij Gert en Martine v.d. Berg welke tevens mede eigenaren zijn van de hengst.
Libero werd opgenomen in het stamboek met een hoogte maat van 105 cm en de kleur zwart.
Na een sublieme presentatie werd hij doorverwezen naar de 2e bezichtiging, nu begon het toch wel een beetje spannend te worden…..
Ook tijdens de tweede bezichtiging wist hij de juryleden te overtuigen, waarna hij een uitnodiging ontving voor de derde en tevens laatste bezichtiging om in aanmerking te komen voor een selectie licentie. Helaas viel in de derde ronde het doek voor onze zwarte parel, het jury commentaar was in onze beleving niet juist, en werd na enkele dagen bevestigd door het juryrapport wat wij ontvingen waar hij een geweldige bovenbalkscore behaalde van 85/80 en het onderdeel wat de jury aanmerkte stond in hetzelfde rapport als goed aangevinkt.

Des te meer reden om hem aan te melden voor de herkeuring, helaas wist hij deze commissie niet te overtuigen van zijn capaciteiten. Mede gezien het feit dat wij voor de hengstenkeuring uit al veel vraag hadden voor de hengst, zowel goed als afgekeurd is besloten om hem te verkopen.

 

De nieuwe eigenaar gaat hem alsnog op een alternatieve wijze inzetten voor de fokkerij, wij wensen Familie Vijver veel plezier en succes met onze Libero v. Stal Marhé !!

 

Tot slot was zaterdag 11 januari jl. de jaarlijkse premiekeuring voor hengsten met een selectie licentie, onze Fanity v. Stal Marhé heeft met een uitstekende resultaat de 1e termijn van zijn fokplan afgesloten, en werd gepromoveerd naar de 2e fase waarbij de hengst verplicht wordt zich te tonen.
Wij hadden Fanity tevens opgegeven om deel te nemen aan de premiekeuring. In de eerste rubriek van de dag mocht hij zijn opwachting maken in de rubriek 8 t/m 12 jarige minihengsten, hij wist voor de vierde maal een welverdiende 1ste premie te behalen en werd uitgenodigd voor het drafkampioenschap. Uiteindelijk wist het kopnummer van zijn rubriek aan het einde van de dag het mini kampioenschap op te eisen. Fanity wist tijdens het drafkampioenschap een mooie draf te laten zien in een gezellige ambiance met een uitzinnig publiek en opzwepende muziek, hij moest uiteindelijk terecht zijn meerdere erkennen aan de nieuwe drafkampioen van 2020.

Tot slot was ook Jupilair v. Stal v.d. Valkenhof aangemeld voor de premiekeuring, en wist een tweede plek met een 1ste premie op te eisen. Felicitaties aan alle kampioenen en inzenders, en dank aan Buck, Willeke en Hans voor hun hulp en steun.

Geheel onverwachts hebben wij eind 2019 onze Danielle v. ’t Haveld verkocht naar het buitenland, wat betekent dat wij dit voorjaar een veulentje minder verwachten. Wij wensen mevrouw Pfau veel plezier en succes toe met haar nieuwe aanwinst.