Shetlandnieuws 2021

22-08-2021:

Zojuist een super leuk bericht ontvangen....
Odette v.d. Beurshoeck is mini jeugdkampioen
geworden in Midden-Beemster !!
Vader: Fanity v. Stal Marhé 

Gefeliciteerd John Schuyt en Familie !!

 

16-08-2021:  ( Premiekeuring 2021 )

Wij hadden dit jaar 5 pony’s voor de premiekeuring welke weer gehouden werd in Manege Rust Roest te Maren-Kessel.
Voor ons startte de dag pas bij de éénjarige merries,
Olivia (v. Fanity) beet het spits af een behaalde vlot een enterpremie op een 2e plaats. Toen was het de beurt aan onze drie 2-jarige merries, waarbij Nischa (v. Actionbreaker) als eerste mocht deelnemen en ze behaalde vlot haar twenterpremie op een vierde plek. Vervolgens was ons toppertje Nina (v. Fanity) aan de beurt welke overtuigend haar rubriek mocht aanvoeren met uiteraard premie.Tot slot was er een vierde plek met twenterpremie voor onze palomino merrie Nikki (v. Jupilair).

Na de pauze was het de beurt aan de drie jaar en oudere merries, we hadden alleen Kyara opgegeven.
We vonden haar de hele zomer al mooi kijken, en een veulen aan de voet doet hier alleen maar goed aan.

Kyara (v. Eliandro) wist vol overtuiging haar rubriek aan te voeren, met een felbegeerde 1ste premie !!
Yes, wat waren we hier al blij mee !!

Het paradepaardje van collega fokker Hans van Nuland,
Kiss v.h. Princenhof (v. Fanity) wist net als vorig jaar weer een 1ste premie te behalen waardoor onze Fanity v. Stal Marhé de benodigde punten heeft voor zijn definitieve goedkeuring !!

Een keuringsdag eindigt niet zonder kampioenschappen, en natuurlijk mochten wij hier aan deelnemen met Kyara. Allemaal mooie merries in zo’n kampioensring, maar Kyara was relaxt en wist zich uitmuntend te presenteren met haar fraaie voorkomen en overdaad aan ras. Niet veel later viel het verlossende antwoord, “ mini kampioen 3-jaar en oudere merries 2021 is catalogusnummer:…… 201:  Kyara v. Stal Marhé
YES YES, wat zijn we blij met deze titel en natuurlijk met deze lieve en mooie merrie !!
Een super mooie afsluiting van premiekeuring 2021 en hopelijk van een nare periode welke we achter ons kunnen laten !!!
Binnenkort nieuwe foto's van de keuringspony's.....

30-07-2021    ( Power )

Na een zware nacht is het veulenseizoen toch goed afgesloten.

Fenna was 6 augustus aan de tijd, had nog geen enkele voortekenen maar liep toch in het "veulenweitje" met de alarmmelder op.

Geheel onverwachts kregen we alarm om 03:00 uur, en het bleek dat ze bezig was met de bevalling.

Direct haar opgevoeld en er bleek 1 beentje terug te liggen wat we er niet bijkregen, uiteindelijk met behulp van de dierenarts is Power toch levend te wereld gekomen.

Inmiddels maken Fenna en haar zoon het goed, de vader van dit buckskin kleurig veulen is Jupilair v. Stal v.d. Valkenhof.
Heel apart dat moeder en dochter beide een buckskin veulen hebben gekregen.

Wij zeggen altijd dat deze kleur een lotje uit de loterij is, en nu krijg je er 2 met deze kleur !!

Het dekseizoen is inmiddels ook bijna voltooid en bijna al onze merries zijn drachtig gescand van Made in Holland.

We zijn nu bezig met de voorbereidingen voor de premiekeuring welke over twee weken plaatsvindt.

 

14-05-2021    ( Preston ) 

Na enkele flinke tegenslagen dit voorjaar is het eerste levende veulen van dit jaar een feit. Kyara was gelijktijdig met Fuchsia uitgeteld, maar heeft bijna 14 dagen over gedragen.
Afgelopen maandagavond begon ze ineens te veranderen, en na een onrustige nacht werd ochtends omstreeks 11:30 uur een prachtig hengstveulen geboren. De vader is Jupilair v. Stal v.d. Valkenhof, we hebben hem de naam Preston gegeven.
Hij is een volle broer van onze Nielson, maar ditmaal heeft de combinatie een andere kleur gegeven, namelijk een buckskin.
Preston en Kyara maken het uitstekend, ook het lenteweer begint enigszins te komen en Made in Holland heeft inmiddels de eerste merrie gedekt. Y-Catcher gaan we dit weekend ophalen, en op de heenreis zullen we onze Fanity afleveren bij familie Klaassens.
Wij wensen familie Klaassens heel veel plezier en geluk met onze topper !!

 

08-05-2021:

Een week om nooit te vergeten !!

Inmiddels liepen de eerste twee merries voor het huis met het birth alarm om, ze waren nagenoeg aan de tijd maar nog geen enkel voorteken. 
Vorige week donderdagochtend kwamen we op en zagen we beide merries grazen, tijdens een uitgebreide controle zagen we een snuitje van het veulen uit Fuchsia komen.
Direct de dierenarts gebeld en gelukkig was ze vrij snel ter plaatse, helaas bleek het veulen al dood te zijn en moest met behulp van een tweede dierenarts het veulen verwijderd worden uit Fuchsia.  

Gelukkig heeft Fuchsia er weinig onder geleden, en hebben we haar uit voorzorg enkele keren behandeld.
Wat een horror bevalling om het veulenseizoen mee te beginnen, we wachten nu enigszins gespannen op het veulen van Kyara wat al ruim 10 dagen over is.

Cacharel is de laatste jaren een "zorgen" pony, na het afspenen van een veulen enkele jaren geleden heeft ze acute spier- en hoef bevangenheid gekregen.
Ze had het jaar door up en downs, maar door de "goede" winter welke ze gehad heeft waren we enigszins positief over haar conditie tot 5 weken geleden, ineens begon haar lichaam weer te protesteren en kon ze nauwelijks meer uit de voeten.
Je zult het niet geloven, maar dan ineens staat haar dochter Jane ook hoefbevangen. De oorzaak waarschijnlijk haar over-conditie in combinatie met het feit dat we haar niet drachtig kunnen krijgen. We vonden het geen pony-waardig leven meer voor beiden, en hebben besloten ze samen te laten inslapen.
De pagina van Cacharel en Jane zijn bijgewerkt in memoriam.

Een week die we niet snel gaan vergeten, wat een ellende allemaal. Hopelijk kunnen we nu toch enigszins positief onze hobby weer gaan oppakken, maar de lol gaat zo wel over….

Gelukkig zijn er de laatste weken ook nog enkele positieve gebeurtenissen geweest, zoals de gunstige uitslag van het sperma onderzoek van Made in Holland wat betekent dat hij kan worden ingezet voor de fokkerij en de stamboekopname van onze Melissa v.Stal Marhé en twee dochters van Fanity v. Stal Marhé in eigendom van een collega fokker en vriend Hans van Nuland. 
Alle 3 opgenomen in het stamboek met een mooie scores.
Ondertussen zijn Melissa en haar stal genoot Larissa verkocht naar Zweden, we wensen de nieuwe eigenaren veel succes geluk met ze !!

14-12-2020:

Ook voor ons zit de jonge hengstenkeuring erop, helaas met een bittere nasmaak. In de derde en tevens laatste bezichtiging ontvingen wij een commentaar wat niet match te met onze hengst Made in Holland v.d. Parkant. Uniek in zijn kleur, een predikaatrijke en vrije afstamming met o.a. een Nationaal kampioen en zelf mooi van type en goed van beweging krijgt dan niet de gelegenheid om zich te bewijzen in de fokkerij. Onbegrijpelijk...

Felicitaties aan eenieder die wel een hengst heeft goedgekeurd gekregen.

 

16-11-2020:

Inmiddels is het dekseizoen weer beëindigd, en kunnen we uitkijken naar de veulentjes van aankomend jaar. Ook op hengsten gebied hebben we voor 2021 enkele veranderingen:

Onze topper Fanity v. Stal Marhé hebben we voor de komende twee jaar verhuurd aan Stal van de Bosrand, van Familie Klaassens te Donderen. 
Jupilair v. Stal v.d. Valkenhof is na zijn drukke zomer bij ons weer naar huis gegaan, William en dhr. v.d. Valk nogmaals dank voor het vertrouwen en de fijne samenwerking. 
Mede door de verhuur van Fanity waren we voor aankomend dekseizoen op zoek naar een andere hengst en denken deze gevonden te hebben in de perlinobonte Y-Catcher v.d. Colorstable. Familie Plender wilde hun hengst aan ons verhuren, en dus zal in 2021 deze topper bij ons ter dekking staan. 

 

Dat het soms raar kan lopen blijkt wel uit de verhuur en latere verkoop van Tomahawk v. Stal Buckshoeve. Medio juli waren de merries van Tomahawk afgedekt of drachtig gescand en werden we gebeld door dhr. Westendorp of hij "Tommy" voor dit seizoen kon huren. In september zijn we wezen kijken bij Tomahawk, wat liep hij tevreden in het land en wat was zijn baasje content met hem wat uiteindelijk resulteerde in de verkoop van "Tommy". 

Tot slot zijn ook wij begonnen met de training voor de jonge hengstenkeuring, onze "kleurrijke"  Made in Holland v.d. Parkant mag dit jaar zijn opwachting maken. Vader is de zweeds gefokte 1e premiehengst Skogkantens Bernard en moeder is de 1e premie Nationaal mini kampioen Esprit v.d. Parkant.

 

14-08-2020:

Vandaag deelgenomen aan de corona keuring in Kapel-Avezaath, hierbij de resultaten van onze pony’s en van diverse nakomelingen van Fanity v. Stal Marhé.
Onze Larissa (v. Fanity) was rijk in conditie, en inmiddels net drachtig gescand van haar eerste veulentje waardoor we haar niet veel hadden kunnen terugnemen.
Ondanks haar royale voorkomen werd ze opgenomen met een stokmaat van 90 cm, en kreeg een bovenbalk score van 80-75 met een vlotte 2e premie.

Hierna was de beurt aan Nikki (v. Jupilair), we vonden dat ze mooi ontwikkeld was en dit werd bevestigd door de overtuigend behaalde enterpremie.
Mooi resultaat voor een nakomeling van de palomino topper Jupilair v. Stal v.d. Valkenhof.

 

Vervolgens waren de pony’s van Hans van Nuland aan de beurt, zijn vierjarige merrie Kiss (v. Fanity) wist overtuigend een 1ste premie te behalen.
Stalgenootje Lizzy v.d. Kasteeldijk (v. Fanity) had haar eerste veulentje aan de voet, waardoor de conditie niet optimaal was maar desondanks een dikke 2e premie (75-80) wist te behalen. De kers op taart is toch wel ons fokproduct Livana v. Stal Marhé welke wij als veulen verkocht hebben aan Hans, ze scoorde hoge ogen (en punten 85-80) met een felbegeerde 1ste premie.
Tot slot ontvingen we het bericht dat een driejarige Fanity van Familie van Haaften ook was opgenomen in het stamboek en een tweede premie had behaald.
Super mooie resultaten voor onze bruinbonte topper Fanity v. Stal Marhé !!

06-06-2020:   ( Olivia )

Na de laatste horror bevalling van Kaatje, zat de schrik en angst er goed in.
Uiteraard houden we iedere dag de dragende merries goed in de gaten.

Ochtend's in de wei was er nog geen enkel teken dat er nieuw leven zou komen, en rond de middag begon onze Fenna een vol uier te krijgen met de was eraan.
Avonds om half 10 werd ze zeer onrustig, en kon het in onze ogen niet lang meer duren.
Na een marathon te hebben gelopen werd om half twaalf een prachtig bruin merrieveulen geboren, genaamd Olivia.
Inmiddels is ze opgedroogd, en zijn we zeer content met het eindresultaat.
Er staat een echt veulen met veel oprichting, prachtig hoofdje en goed beenwerk, de combinatie is geslaagd en ditmaal het juiste geslacht.
 
 
Moeder Fenna en vader Fanity zijn in hetzelfde jaar geboren bij ons.
En hebben nu samen een veulen.
Beide hebben als vader Vanity v.d. Buxushof.
12,89 % inteelt. Missie geslaagd !!
 
                       Vader: Fanity van Stal Marhé                             
Olivia van Stal Marhé
                       Moeder: Fenna van Stal Marhé

 

Hierdoor kunnen we het veulenseizoen toch enigzins opgeheven afsluiten, en hopen volgend jaar op meer geluk.

Inmiddels zijn de eerste merries ook de drie weken door, en zullen we binnenkort een koppeltje gaan scannen.

De keuringen staan dit jaar op een laag pitje, dus alleen nakomelingen van hengsten welke in het fokplan zitten zullen we gaan tonen.
06-05-2020:
 
Na ruim tien dagen te hebben overgedragen begon Kaatje gisterenmiddag met haar bevalling, aangezien het een merrie is welke voor de eerste keer moest veulenen waren we enigzins gereserveerd omdat we in het verleden vaker problemen hebben gehad met merries welke voor de eerste keer moesten bevallen.
Binnen 5 minuten kwam de pootjesblaas, en toen bleef het rustig. Inmiddels was de dierenarts ook gearriveerd, en samen hebben we nog vijf minuten afgewacht.
 
We vonden het tijd worden om de merrie op te voelen, in eerste instantie voelde alles normaal aan. twee beentjes en een snuitje.
Wel was ze behoorlijk nauw, en wilde we haar de rust gunnen om zich voor te bereiden op haar eerste veulen.
Maar nog kwam er niets, toen werd het tijd om in te grijpen maar het hoofdje bleef uiteindelijk iedere keer achter en opvoelen was bijna geen optie meer.
Na bijna een uur bezig te zijn geweest, een 2e dierenarts met spoed ingeschakeld welke uiteindelijk samen ook een uur aan het "vechten" zijn geweest om de verlossing te realiseren.
De conclusie van beide dierenarts was dat het veulen er in geen mogenlijkheid af kon, de enigste optie was om Kaatje verdere pijn te besparen om haar te laten inslapen waar we uiteindelijk ook voor hebben gekozen. Wat een horror bevalling is dit geweest, Kaatje heeft rust en wij gaan dit langzaam proberen een plekje te geven.....
 

24-04-2020:   ( Tomahawk )

Het dekseizoen kan beginnen ...

De drie heren zijn er klaar voor, inderdaad we hebben er onverwachts een hengst erbij. We waren sinds vorig jaar op zoek naar een minihengst met ander bloed, hadden links en rechts wat lijntjes uitgegooid totdat afgelopen woensdag Reinanda Haverkamp belde met de mededeling dat Tomahawk v. Stal Buck’s Hoeve beschikbaar kwam. 

De beslissing was vlug gemaakt, dit lijntje kon binnengehaald worden. 

Moeder is de drievoudig hengstenmoeder Natalie v.h. Wald, een kroon preferente minimerrie van 85cm welke meerdere malen is bekroond met een 1ste premie en diverse kampioenschappen heeft behaald. Voor het vaderschap tekende de welbekende bruinbonte 1e premie kleine maats kampioenshengst Larsto v.d. Berkenhoeve, vader van meerdere goedgekeurde zonen o.a. Spanker en Tomahawk, Velvet, Vesper en Nationaal Kampioen Winningmood.  Mede door zijn sublieme afstamming , hoogte maat (84cm) en witte staart- en manen denken wij aan Tomahawk v. Stal Buck’s Hoeve een interessante hengst erbij te hebben.

Tomahawk, Jupilair en Fanity zijn beschikbaar voor derden.

24-04-2020:    ( Olympus )

Het eerste veulen van 2020 is een feit !!

Ook bij ons is het eerste veulen inmiddels geboren, Fuchsia heeft het spits afgebeten en ruim een week voor de tijd geveulend.

Midden in de nacht was daar na een snelle bevalling, een mooi getekend bruinbont hengstveulen van onze Fanity.

 

Olympus maakt het uitstekend, en geniet van het prachtige weer.

Nu is het wachten op Kaatje, welke is uitgeteld.


Door dit prachtige lente weer, zal het dek seizoen ook gestart worden: Fanity en Jupilair staan te popelen.

 

12-01-2020:

Hengstenkeuring 2019/2020:

We hadden zowel op 4 en 7 december een jonge hengst welke mocht deelnemen aan de hengstenkeuring, woensdag mocht onze minihengst Lorenzo v. Stal Marhé zijn opwachting maken en werd opgenomen in het stamboek met een bovenbalk score van 80/70, en een hoogte maat van 85 cm en de kleur valk.

Lorenzo was helaas niet helemaal rad tijdens zijn presentatie, en kwam niet in aanmerking voor de 2e bezichtiging.
Aangezien we veel vertrouwen hadden in de hengst, en een juryrapport met goede scores ontvingen hebben we hem aangemeld voor de herkeuring op 10 januari jl.

Helaas was hij niet in staat hieraan deel te nemen, aangezien zijn blessure nog niet hersteld was.
Lorenzo gaat nog een jaar in opfok, en zal waarschijnlijk eind 2020 opnieuw zijn opwachting maken.

Zaterdag was het de beurt aan de midden- en grote maat hengsten, deze dag mocht Libero v. Stal Marhé  zijn opwachting maken. Als veulen is hij de opfok in gegaan bij Gert en Martine v.d. Berg welke tevens mede eigenaren zijn van de hengst.
Libero werd opgenomen in het stamboek met een hoogte maat van 105 cm en de kleur zwart.
Na een sublieme presentatie werd hij doorverwezen naar de 2e bezichtiging, nu begon het toch wel een beetje spannend te worden…..
Ook tijdens de tweede bezichtiging wist hij de juryleden te overtuigen, waarna hij een uitnodiging ontving voor de derde en tevens laatste bezichtiging om in aanmerking te komen voor een selectie licentie. Helaas viel in de derde ronde het doek voor onze zwarte parel, het jury commentaar was in onze beleving niet juist, en werd na enkele dagen bevestigd door het juryrapport wat wij ontvingen waar hij een geweldige bovenbalkscore behaalde van 85/80 en het onderdeel wat de jury aanmerkte stond in hetzelfde rapport als goed aangevinkt.

Des te meer reden om hem aan te melden voor de herkeuring, helaas wist hij deze commissie niet te overtuigen van zijn capaciteiten. Mede gezien het feit dat wij voor de hengstenkeuring uit al veel vraag hadden voor de hengst, zowel goed als afgekeurd is besloten om hem te verkopen.

 

De nieuwe eigenaar gaat hem alsnog op een alternatieve wijze inzetten voor de fokkerij, wij wensen Familie Vijver veel plezier en succes met onze Libero v. Stal Marhé !!

 

Tot slot was zaterdag 11 januari jl. de jaarlijkse premiekeuring voor hengsten met een selectie licentie, onze Fanity v. Stal Marhé heeft met een uitstekende resultaat de 1e termijn van zijn fokplan afgesloten, en werd gepromoveerd naar de 2e fase waarbij de hengst verplicht wordt zich te tonen.
Wij hadden Fanity tevens opgegeven om deel te nemen aan de premiekeuring. In de eerste rubriek van de dag mocht hij zijn opwachting maken in de rubriek 8 t/m 12 jarige minihengsten, hij wist voor de vierde maal een welverdiende 1ste premie te behalen en werd uitgenodigd voor het drafkampioenschap. Uiteindelijk wist het kopnummer van zijn rubriek aan het einde van de dag het mini kampioenschap op te eisen. Fanity wist tijdens het drafkampioenschap een mooie draf te laten zien in een gezellige ambiance met een uitzinnig publiek en opzwepende muziek, hij moest uiteindelijk terecht zijn meerdere erkennen aan de nieuwe drafkampioen van 2020.

Tot slot was ook Jupilair v. Stal v.d. Valkenhof aangemeld voor de premiekeuring, en wist een tweede plek met een 1ste premie op te eisen. Felicitaties aan alle kampioenen en inzenders, en dank aan Buck, Willeke en Hans voor hun hulp en steun.

Geheel onverwachts hebben wij eind 2019 onze Danielle v. ’t Haveld verkocht naar het buitenland, wat betekent dat wij dit voorjaar een veulentje minder verwachten. Wij wensen mevrouw Pfau veel plezier en succes toe met haar nieuwe aanwinst.