Shetlandnieuws 2020

12-01-2020:

Hengstenkeuring 2019/2020:

We hadden zowel op 4 en 7 december een jonge hengst welke mocht deelnemen aan de hengstenkeuring, woensdag mocht onze minihengst Lorenzo v. Stal Marhé zijn opwachting maken en werd opgenomen in het stamboek met een bovenbalk score van 80/70, en een hoogte maat van 85 cm en de kleur valk.

Lorenzo was helaas niet helemaal rad tijdens zijn presentatie, en kwam niet in aanmerking voor de 2e bezichtiging.
Aangezien we veel vertrouwen hadden in de hengst, en een juryrapport met goede scores ontvingen hebben we hem aangemeld voor de herkeuring op 10 januari jl.

Helaas was hij niet in staat hieraan deel te nemen, aangezien zijn blessure nog niet hersteld was.
Lorenzo gaat nog een jaar in opfok, en zal waarschijnlijk eind 2020 opnieuw zijn opwachting maken.

Zaterdag was het de beurt aan de midden- en grote maat hengsten, deze dag mocht Libero v. Stal Marhé  zijn opwachting maken. Als veulen is hij de opfok in gegaan bij Gert en Martine v.d. Berg welke tevens mede eigenaren zijn van de hengst.
Libero werd opgenomen in het stamboek met een hoogte maat van 105 cm en de kleur zwart.
Na een sublieme presentatie werd hij doorverwezen naar de 2e bezichtiging, nu begon het toch wel een beetje spannend te worden…..
Ook tijdens de tweede bezichtiging wist hij de juryleden te overtuigen, waarna hij een uitnodiging ontving voor de derde en tevens laatste bezichtiging om in aanmerking te komen voor een selectie licentie. Helaas viel in de derde ronde het doek voor onze zwarte parel, het jury commentaar was in onze beleving niet juist, en werd na enkele dagen bevestigd door het juryrapport wat wij ontvingen waar hij een geweldige bovenbalkscore behaalde van 85/80 en het onderdeel wat de jury aanmerkte stond in hetzelfde rapport als goed aangevinkt.

Des te meer reden om hem aan te melden voor de herkeuring, helaas wist hij deze commissie niet te overtuigen van zijn capaciteiten. Mede gezien het feit dat wij voor de hengstenkeuring uit al veel vraag hadden voor de hengst, zowel goed als afgekeurd is besloten om hem te verkopen.

 

De nieuwe eigenaar gaat hem alsnog op een alternatieve wijze inzetten voor de fokkerij, wij wensen Familie Vijver veel plezier en succes met onze Libero v. Stal Marhé !!

 

Tot slot was zaterdag 11 januari jl. de jaarlijkse premiekeuring voor hengsten met een selectie licentie, onze Fanity v. Stal Marhé heeft met een uitstekende resultaat de 1e termijn van zijn fokplan afgesloten, en werd gepromoveerd naar de 2e fase waarbij de hengst verplicht wordt zich te tonen.
Wij hadden Fanity tevens opgegeven om deel te nemen aan de premiekeuring. In de eerste rubriek van de dag mocht hij zijn opwachting maken in de rubriek 8 t/m 12 jarige minihengsten, hij wist voor de vierde maal een welverdiende 1ste premie te behalen en werd uitgenodigd voor het drafkampioenschap. Uiteindelijk wist het kopnummer van zijn rubriek aan het einde van de dag het mini kampioenschap op te eisen. Fanity wist tijdens het drafkampioenschap een mooie draf te laten zien in een gezellige ambiance met een uitzinnig publiek en opzwepende muziek, hij moest uiteindelijk terecht zijn meerdere erkennen aan de nieuwe drafkampioen van 2020.

Tot slot was ook Jupilair v. Stal v.d. Valkenhof aangemeld voor de premiekeuring, en wist een tweede plek met een 1ste premie op te eisen. Felicitaties aan alle kampioenen en inzenders, en dank aan Buck, Willeke en Hans voor hun hulp en steun.

Geheel onverwachts hebben wij eind 2019 onze Danielle v. ’t Haveld verkocht naar het buitenland, wat betekent dat wij dit voorjaar een veulentje minder verwachten. Wij wensen mevrouw Pfau veel plezier en succes toe met haar nieuwe aanwinst.